Blog dels alumnes i professors de 1r, 2n i 3r d'ESO

dissabte, 30 d’abril del 2016

Cohesió de grup: creant xarxa!

La cohesió de grup és fonamental per múltiples raons. Les més importants són el bon clima a casa nostra, a l'escola; el millor rendiment a l'aula; per poder dur a terme projectes en comú; i un llarg etcètera. 

Dins del projecte Cooperar per Aprendre i Aprendre a Cooperar (CA/AC) de la UVic el Àmbit A (la Cohesió de Grup) és imprescindible. Per aquest motiu, cada cert temps els tutors de les diferents classes fan alguna activitat per unir més el grup.

Les imatges d'aquesta noticia són de 3r d'ESO, on veiem creant una xarxa de comunicació, generen preguntes entre companys. 

dijous, 28 d’abril del 2016

Festes col·legials 2016 i pregò

Ahir, dimecres 27 d'abril, Mare de Déu de Montserrat, vam celebrar la clausura de les nostres festes col·legials.

Unes festes que van iniciar-se amb el pregó fet pels alumnes de 4t d'ESO el dilluns 25 a la tarda. Un pregó ple de valors i d'humanisme, un pregó extraordinari, un pregó que val molt la pena veure'l milers de cops... Enhorabona nois!


Ahir dimecres vam acabar les festes iniciant el dia donant gràcies a la nostra patrona, la Mare de Déu de Montserrat. Tot seguit vam seguir amb els jocs esportius i finalment vam tancar el dia amb activitats a fora l'escola. 


Unes grans festes!
Mira més fotografies.

dimarts, 26 d’abril del 2016

Festes Col·legials 2016

Avui, 26 d'abril, hem iniciat les festes col·legials 2016. 

Entre avui i demà la nostra escola es vesteix de festa major i tots els alumnes, professors i famílies poden passar uns dies extraordinaris, plens de jocs, actes...

Avui hem repartit les samarretes (cada classe té el seu color de samarreta) i tot seguit hem iniciat les competicions esportives. 

Bones festes a tots!

dilluns, 25 d’abril del 2016

Les TAC a l'aula

A l'estiu passat, la consellera Rigau va aconsellar a totes les escoles fer un ús de les TAC (Tecnologies de l'Aprenentatge i el Coneixement).

La nostra escola porta molts anys ben dotada de les tecnologies útils per una pedagogia bona (tauletes, PDIs, portàtils, WiFi, blogs...). 

Per posar un exemple de bon ús de les TAC a l'aula a 1r d'ESO una forma atractiva pels nostres alumnes d'aprendre música és l'ús de Kahoot's. 


diumenge, 24 d’abril del 2016

Premi Sambori

Pilar Roig, alumna de 3r d'ESO ha estat guanyadora per segon cop del "Llibre de literatura jove" del "Premi Sambori" que organitza cada any "Òmnium Cultural". 

Aquest concurs estimula l'escriptura catalana entre els joves. El divendres passat ha sortit publicat el percentatge de lectors catalans que llegeixen en català i només és un 26%

Ahir, la diada de Sant Jordi, la Pilar va anar a recollir el premi. Gràcies a joves amb aquest ingeni, imaginació i esforç podem trobar lectures amb la nostra llengua molt apassionants.  

Enhorabona Pilar!

dissabte, 23 d’abril del 2016

Any Llull... Celebrem Sant Jordi

Ahir divendres 22 d'abril vam celebrar dos actes molt importants de la nostra agenda: 

  • Sant Jordi, tot i ser avui ho vam fer ahir. Patró de Catalunya i dia internacional de la cultura, un dia molt especial per regalar roses i llibres... Vam decorar tota l'entrada de l'escola amb poemes i mandales. Al llarg de la setmana la majoria d'assignatures van fer pregaries culturals...

  • I també vam conmemorar els 700 anys de Ramon Llull, tota l'escola ha estat engalanada amb petits homenatges a aquest gran escriptor i visionari Català. A més a més, el mateix divendres a les 9:30 tots els alumnes de secundària van anar a buscar el seu alumne agermanat de primària (els de 1r d'ESO amb els de 1r de primària, els de 2n amb els de 2n, etc.); vam baixar al pati i allà vam jugar a un joc increïble que el departament de llengües de la nostra escola va crear per l'ocasió: El joc de l'oca de Llull.

divendres, 22 d’abril del 2016

Dinar de la Solidaritat


Ahir 21 d'abril vam celebrar el "Dinar de la Solidaritat". 

Gràcies a les més de 850 persones que van fer possible tot aquest acte podrem donar una nova esperança als nens soldats. 

El dia va ser rodó, no només pel temps, que inicialment semblava que no ens acompanyaria; també per la participació massiva d'alumnes, professors i familiars. 

Entre altres moltes activitats esportives i recreatives vam fer sessions de zumba, jocs cooperatius, jocs de taula, visualització de fotografies... 

Aquest any el dinar va ser un bol d'arròs amb pollastre i salsa. Hem deixat de repartir l'entrepà perquè aquest arròs és el dinar que molts dels nois a qui volem ajudar mengen cada dia (si tenen sort). 

Els nostres alumnes no només s'ho han passat la mar de bé, també han pogut recapacitar i meditar sobre les diferents realitats que hi ha al món.

Mira més fotografies.                                                                   Mira més vídeos.

dijous, 21 d’abril del 2016

Viure la ciència (vine i ajuda'ns!)

Des d'inici de curs vam instal·lar una nova secció educativa a la nostra escola, "els clubs del pati". 

Un d'aquest clubs és el de ciències, un grup de nois i noies que passen algunes estones de pati creant estris, aparells o artefactes per deduir i demostrar hipótesis.

Aquesta setmana alumnes del nostre cicle han anat a experimentar amb aquesta aparells que han construït en aquest tallr. Per exemple, han pogut veure com l'atzar a l'infinit tendeix a comportar-se de forma lògica amb una màquina de Galtón (mireu el simulador). 

També han ajudat amb el nou experiment, l'estudi de l'afectació del tabac amb la potència pulmonar... Si vosaltres voleu participar-hi, podeu venir a la tarda de 17h a 18:30h (fins el dia 29 d'abril estarem allà). 

dimecres, 20 d’abril del 2016

Toquem al Cafè teatre!

Ahir dimarts 19 d'abril en el Cafè del Teatre de l'Escorxador es va acollir la 14a edició del Secundària Rock, la mostra de música rock de centres de Secundària. Aquest any dedicat al grup britànic The Beatles.

La nostra escola ha portat dos grups:
  • Un d'alumnes de 1r i 2n d'ESO: Pere Teixidó, Llorenç Castán, Edu Clariana, Catalina López, Anna González, Paula Font, Adrià Obiols i Víctor Arcarons.
  • L'altre grup d'alumnes de 3r i 4t: Miquel Angel López, Adrià Solans, David Bosch, Joana Martínez, i Pau Porta.
Sou uns artistes!

dimarts, 19 d’abril del 2016

Toulouse


La setmana passada, des del dimecres 13 d'abril fins el divendres 15, alumnes de 1r i 2n d'ESO van anar a Toulouse (França) de sortida cultural. 

Només iniciar el viatge de bon matí tot feia preveure que seria una magnífica experiencia. A l'autobús no vam parar de xerrar i planejar com aprofitaríem el temps al màxim. 

A les 13h vam arribar a "La Cité de l'Espace". Un increïble museu sobre les principals missions espacials que ha portat a terme la ESA (European Space Agency), de debò, et quedes bocabadat quan veus les dimensions dels coets i és colosal la tecnologia i ciència que hi ha darrera de tot plegat. 

Després vam anar cap a l'hotel (vam arribar a les 18h) i fins a l'hora de sopar vam passejar tranquil·lament per la ciutat de Toulouse.

L'endemà de bon matí tots estàvem desperts i amb ganes de molt més. Vam visitar el centre històric amb una guia seguint la visita "Les trésors du Patrimoine".  A la tarda vam passejar per diferents llocs de l'altra part de la ciutat: "La maison des violettes", "Le Capitole"...

El divendres vam acabar de visitar la ciutat: el camp de fútbol i l'illa de Ramier.

dissabte, 16 d’abril del 2016

Què hi podem veure en una gota d'aigua?

La ciència és una de les assignatures que pot arribar a agradar més als nostres alumnes. Però per això han de poder observar, tocar i experimentar tot allò que la teoria els diu.

Per aquest motiu cada curs millorem, dins del que és possible, totes les nostres instal·lacions i eines dels laboratoris. Aquest any, per exemple, hem renovat tota la secció de microscopis i ara no només són més potents sinó que també podem agafar imatges del que veiem. També hem renovat tota la part de productes químics i protocols de seguretat. 

Durant aquest tercer trimestre hem estrenat microscopis.  Els nois es van formular la pregunta "Què hi podem veure en una gota d'aigua?"  I aquestes són imatges d'alguns dels microorganismes que hem trobat dins una gota d'aigua dolça. 

Hem observat algues i protozous movent-se entre la matèria orgànica.

dimarts, 12 d’abril del 2016

La mediació està sent tot un èxit

El passat setembre sota el lema "A la nostra escola, davant els conflictes... Parlem!" vam iniciar el projecte de la mediació.

Ahir dilluns 12 d'abril els alumnes mediadors es van reunir amb l'objectiu de revisar la tasca realitzada fins ara.

Van posar sobre la taula algunes sensacions, dubtes i propostes de millora, entomat-ho per continuar i millorar el projecte. Però en resum diuen que ha servit per millorar alguns dels pocs casos conflictius que apareixen amb la convivència en una escola.

Molt bona feina nois!

dilluns, 11 d’abril del 2016

2a sessió de Relats Curts

El passat dissabte, 9 d'abril, alumnes de 2n d'ESO van tornar anar a la segona sessió de la 56a edició del concurs de "Relats Curts" organtizat per la Coca-Cola.


Aquest cop ha estat el moment dels relats en català. S'ha tornat a fer a l'edifici del Rectorat d'aquí Lleida. 

Tot el curs de 2n, va escollir uns quants representants de cada una de les classes perquè avui fessin un bon paper. Sabrem el resultat a finals de maig.

dissabte, 9 d’abril del 2016

Cloenda de la setmana d'astronomia


Aquesta setmana de l'astronomia ha estat una setmana molt apassionant. 

Des del divendres 1 d'abril fins ahir divendres 8, la nostra escola no ha deixat de viure a les estrelles... i no ho diem perquè hem estat somiant en fer quelcom impossible, sinó perquè ha estat colosal el nombre d'activitats que s'han realitzat a tots els cicles i extraescolars sobre aquesta activitat. 

Per posar tres exemples, divendres vam iniciar el dia amb una pregaria per reflexionar sobre si estem sols o no a l'univers. És el que ens mostra la pel·lícula "Contact": "Si estem sols, quan d'espai desaprofitat!".  


I podien anar passant des de després de la pregaria pel pati on el nostre cap d'estudis els esperava amb un telescopi solar per veure el Sol, les seves taques negres i les seves espectaculars  flamerades de la mida d'un planeta (les protuberàncies).

Els alumnes de 1r d'ESO han simulat el moviment dels planetes del sistema solar a escola. Han hagut de calcular les distàncies i les proporcions per fer-ho tant versemblant com era possible. La representació és va fer dijous al pati. També a castellà la mitologia grega i la història de "Perséfone i Deméter" per explicar el canvi d'estacions.

Els de 2n, han aprés a calcular el temps sideri per localitzar estrelles i a localitzar el nord exacte de la Terra fent servir l'eclíptica (no una brúixola perquè amb ella només saps on està el nord magnètic). 

Però el veritablement impactant i que culminava aquesta setmana amb un esclat d'èxit ha estat la seva cloenda. 

El divendres 8 d’abril a les 20:00 vam iniciar una tarda increïble. Primer la conferència: "Els secrets de l’Univers" , per Ramon Drudis (Tot Astronomia). 

Després un sopar al menjador de l'escola (l'AMPA ens va oferir la beguda i un bon aperitiu). I finament a les 22:00 observacions nocturnes en diversos espais de l’escola (amb 5 telescopis i més de 40 planisferis). 

Va ser increïble veure a centenars de persones a l'escola emocionant-se per descobrir l'astronomia! 


divendres, 8 d’abril del 2016

Premis - FESTIVAL CLIPMETRATGES MANS UNIDES




Els nois i noies de 3r d'ESO vam fer un treball-projecte a l'assignatura d'anglès que consistia en elaborar un vídeo d'un minut sobre el 'malbaratament dels aliments' organitzat per Mans Unides. 

El premi que ens han donat significa el reconeixement del nostre treball, del treball en equip i de l'esforç que hem dut a terme durant la seva realització. 

El dia 7 d'abril, ahir dijous, vam anar a recollir-lo. 

Una experiència inolvidable, plena de moments emocionants. La gala va ser molt amena i ens va ensenyar a valorar els videos i la qualitat dels treballs. 

Animem a tots els alumnes a participar en les futures edicions! 
Let's do it!!! 

 Paula Balasch, Pilar Roig, Aleix Culell
 (representants de 3r d'ESO)

dijous, 7 d’abril del 2016

Proves cangur


Avui, 7 d'abril, alumnes de 1r, 2n i 3r d'ESO han realitzat les proves cangur al nostre centre. 

Aquestes proves volen donar un reforç a les matemàtiques i la seva educació. Són unes proves que difereixen molt de les matemàtiques que coneixem més; són problemes que requereixen de lógica i pensament estructurat, és molt interessant mirar-ne i intentar resoldre'n.


dimarts, 5 d’abril del 2016

Seguim amb l'astronomia

La setmana de l'astronomia segueix amb molta força.  

Avui mateix, dimarts 5 d'abril, entre altres activitats, els alumnes del nostre cicle han pogut visualitzar l'exposició que hem instal·lat a l'entrada de la nostra escola, una exposició de fotografies reals del nostre univers. Veniu a veure-la a qualsevol hora, la podeu veure mirant l'àlbum, però no és el mateix... 

A català han analitzat el poema "Cançó de la Lluna" de Vicent Andrés Estellés. Un anàlisi del significat del poema i de la comprensió vista des del món astronòmic. 

També la majoria de classes han anat a veure l'observatori que l'AMPA ha instal·lat al nostre pavelló (les classes que encara no ho han fet ho faran demà o passat demà).


I finalment, per tancar un dia ple d'activitats una sessió de cine al teatre de l'escola per visualitzar la pel·lícula "The Gravity" (i dimecres i dijous seguim amb les pel·lícules, vine! No t'ho pots perdre!).

I recorda que divendres hi haurà una observació estel·lar, apuntat'hi! 

dilluns, 4 d’abril del 2016

Inici de la setmana de l'astronomia


El divendres passat, 1 d'abril, vam donar el tret de sortida a la setmana temàtica de l'astronomia. Una setmana que es preveu plena d'activitats extraescolars i curriculars enfocades aquest món del saber: L'astronomia.

El mateix divendres es va fer una conferència magistral amb el professor Xep Mallol president de la SALL (Societat Astronòmica de Lleida) al teatre de la nostra escola: "Exploració del Sistema Solar". 


I avui per iniciar bé el dia una pregaria relacionada amb l'astronomia: "Un record a Laika".

A finals de setmana publicarem un resum de tots els esdeveniments que han passat, no us ho perdeu. I a més a més recordeu que el divendres tenim una nova quedada...
Encara esteu a temps d'apuntar-vos! 

diumenge, 3 d’abril del 2016

Matemàtiques vives

Les matemàtiques solen ser una assignatura on els alumnes poden perdre fàcilment l'interès per la poca visibilitat que té la seva aplicació. 

La nostra escola fa anys que està canviant aquesta tendència de forma energètica. Els professors de matemàtiques i ciències en general, s'esforcen per crear una didàctica de les matemàtiques vives.

Per posar un exemple, el passat dijous, 31 de març, els alumnes de 2n d'ESO de l'optativa de matemàtiques van sortir al pati a representar funcions elementals i interpretar la seva forma i la relació que hi ha amb les equacions que han començat a resoldre. 

dissabte, 2 d’abril del 2016

Concurs de relats curts

Avui, 2 d'abril, alumnes de 2n d'ESO han participat a la 56a edició del concurs de "Relats Curts" organtizat per la Coca-Cola.

Aquest concurs, que ha tingut lloc a l'edifici del Rectorat d'aquí Lleida, té com objectiu estimular la creativitat i l'ús de l'escriptura literaria entre els estudiants. A totes les regions es reuneixen centenars d'alumnes per crear un relat curt inspirat en un estímul del jurat. 

Tot el curs de 2n, va escollir uns quants representants de cada una de les classes perquè avui fessin un bon paper. Sabrem el resultat a finals de maig.